WARZECHA 2012

Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O ZŁOTĄ WARZECHĘ”

10 listopada 2012 r. w remizie OSP Stryszawa odbył się XII Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O ZŁOTĄ WARZECHĘ” skierowany do kół gospodyń wiejskich, szkół o profilu gastronomicznym i gospodarstw agroturystycznych z powiatu suskiego. Organizatorem konkursu był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, zaś współorganizatorami Urząd Gminy Stryszawa, Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej. Partnerem tegorocznej edycji konkursu było Województwo Małopolskie.

Warzecha to nazwa dużej drewnianej łyżki, używanej dawniej w powszechnie w kuchni, np. do mieszania w kotle czy zbierania śmietany z mleka – stąd nazwa konkursu.

Do udziału zgłosiło się 15 grup, w tegorocznej edycji gospodynie przygotowały potrawy z kaszy oraz nalewki oparte na starych, wyszukanych przez gospodynie recepturach. Naszą Gminę reprezentowały aż trzy koła:  Gaździny przy Bractwie Zbójników spod Babiej Góry Stowarzyszenie KGW Marcowianki oraz KGW Redz z Tarnawy Górnej.  Najważniejszym celem tych kulinarnych zmagań był powrót do tradycyjnej kuchni, jej promocja, a także kultywowanie bogatych tradycji kulinarnych Podbabiogórza. Powołane komisje jurorskie oceniały zgłoszone na konkurs potrawy w dwóch kategoriach: typowo regionalna i współczesna oparta na tradycjach potraw regionalnych oraz w trzeciej kategorii: nalewki. Wyniki przedstawiały się następująco:

w I kategorii – potraw typowo regionalnych:

I miejsce – KGW Stryszawa Górna za swojską kiskę z kapustą zasmażaną

II miejsce – KGW „Lubniczanki” Lachowice za pierogi z kaszą

III miejsce – KGW Jachówka za pierogi z kaszą gryczaną

w II kategorii – współczesnych potraw opartych na tradycjach regionalnych:

I miejsce – KGW Hucisko-Pewelka za sakiewki z kaszą jęczmienną

II miejsce – ex aequo Zespół Szkół im W. Witosa z Suchej Beskidzkiej za roladki z perliczki nadziewane z kaszą w sosie grzybowym oraz Gaździny od Zbójników spod Babiej Góry z Marcówki za becułki z cebuli z kaszą

III miejsce – KGW Zachełmna za kaczkę nadziewaną kaszą

Przyznano również wyróżnienie specjalne Stowarzyszenia „Bractwo Zbójników Spod Babiej Góry” dla KGW Baczyn za naleśniki z miętą nadziewane kaszą.

w III kategorii – nalewki:

I miejsce – KGW Kuków za nalewkę – balsam „Niebo w gębie”

II miejsce – KGW „Redz” Tarnawa Górna za nalewkę z jarzębiny

III miejsce – KGW Baczyn za nalewkę miodowo-cytrynową

Przyznano również wyróżnienie specjalne Stowarzyszenia „Bractwo Zbójników Spod Babiej Góry” dla Suskiego Stowarzyszenia Kobiet „Samopomoc” za nalewkę „Zwiastun lata II”.

Każda grupa otrzymała nagrody pieniężne w zależności od zajętego miejsca, pamiątkowe dyplomy-podziękowania i drewniane łyżki, a laureaci „Złote Warzechy”. Od początku do końca imprezy zabawiała zebranych młodzieżowa kapela ludowa „Spod Jałowca”, działająca przy GOK w Stryszawie.

 

 

 

 

 

Dodano w dziale Kultura , Ogólne 2476 dni temu