Rozdano tegoroczne nagrody „O Złotą Warzechę”

18 listopada 2017r. w Lachowicach odbył się 17  Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę” zorganizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie i  Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej. W tym roku ocenie podlegały potrawy przygotowane na bazie wieprzowiny oraz nalewki. Kulinarne specjały przygotowało 14 kół gospodyń z powiatu suskiego. Gminę Zembrzyce reprezentowały Gaździny z Bractwa Zbójników spod Babiej Góry. Poniżej prezentujemy wyniki rywalizacji.

W kategorii – potrawy typowo regionalne:
I miejsce – KGW Krzeszów, za galaretkę wieprzową;
II miejsce – KGW Budzów, za danie: ryj świński;
III miejsce – KGW „Zawojanki”, za polewkę miętową – rosół z ziemniakami i mięsem wieprzowym;

III miejsce – KGW Targoszów, za żeberka w kapuście;
Wyróżnienie – KGW Kurów, za galaretkę z nóżek.
W kategorii – potraw współczesnych opartych na tradycjach regionalnych:
I miejsce – Stowarzyszenie KGW „Siedlisko – Stryszawa Górna”, za polędwiczki w sosie borowikowym;
II miejsce – KGW Lachowice „Lubniczanki”, za roladę w sosie borowikowym;
III miejsce – KGW Stryszawa Dolna, za babę ziemniaczaną z żeberkami.

W kategorii – nalewki:
I miejsce – Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc”, za nalewkę „Liść porzeczki czarnej z owocami”;
II miejsce – Stowarzyszenie KGW „Siedlisko – Stryszawa Górna”, za nalewkę „Na dobre krążenie na rozmarynie”;
II miejsce – KGW „Zawojanki”, za nalewkę „Szalony uśmiech teściowej”;

Wyróżnienie – „Gaździny przy Bractwie Zbójników spod Babiej Góry” z Marcówki, za nalewkę „Jad teściowej”.

Dziękujemy organizatorom i uczestnikom konkursu za podejmowanie działań na rzecz ochrony dziedzictwa kulturowego i podtrzymywania tradycji kulinarnych  i gratulujemy serdecznie naszym gaździnom  pomysłów, inwencji twórczej  w przygotowaniu  stoiska.
GCKiCz

Dodano w dziale Aktualności 24 dni temu